23 januari 2023

Inaugurale nationale Gala Gouden Judogi een succes!

ESTAIMPUIS/STEENPUT – Op 21 januari jl. vond in het Kasteel van Boulogne in het Henegouwse Steenput het Gala van de Gouden Judogi plaats. Een fijn evenement dat voor de eerste keer nationaal door Judo Belgium werd georganiseerd en waarop de beste judoprestaties van 2022 van onze Belgische topjudoka’s werden geëerd.

Judo Belgium voorzitter Sébastien Bonte en de burgemeester van Estaimpuis Daniel Senesael verwelkomden de aanwezigen.

“Samen moeten we de judoprestaties verbeteren en de beoefening van het judo nog prestigieuzer en gewaardeerder maken in onze steden en gemeenten, zodat onze sport nog vele jaren aan de top van de Belgische Olympische sporten blijft,” aldus Sébastien Bonte in zijn opening speech die je hier kan lezen.

Ook de voorzitters van de regionale vleugels spraken de genodigden toe.

“Onze federaties zijn gebaat bij professionele sporters die kunnen terugvallen op trainingsclubs en gepassioneerde trainers zonder wie niets mogelijk is,” aldus Frédéric Treuttens, voorzitter van Judo Wallonie Bruxelles. “We moeten deze samenwerkingen ondersteunen en versterken. Onze inspanningen moeten worden verenigd en in dezelfde richting worden gericht.” Lees de volledige toespraak hier.

“We mogen geen concurrerende federaties zijn, we moeten de best practices van beide vleugels eventueel nog proberen verbeteren en ze toe te passen in beide landsdelen,” aldus Mike Van de Rostyne, voorzitter van Judo Vlaanderen, in zijn toespraak. “Ik ben echter blij dat ik na enkele maanden al een goede evolutie in die richting zie, er is reeds toenadering tussen de hoge commissies van de twee vleugels, de verschillende nationale commissies moeten meer en meer werken aan gemeenschappelijke zaken, de regelgeving standaardiseren.” Lees de volledige toespraak hier.

Na het diner was het dan tijd om alle genomineerden voor te stellen en de winnaars van de Gouden Judogi Award kenbaar te maken. Uit vier categorieën (Dames en Heren U18-U21 en Dames en Heren Seniors) werd telkens een winnaar verkozen door een vakjury. Ook de judogemeenschap kon een stem uitbrengen in aanloop van het Gala.

De presentatie van de alle genomineerden kan je hier downloaden.

De winnaars van de Gouden Judogi Award 2023 zijn:
Dames U18-U21: Camille Sternon
Dames Seniors: Gabriella Willems
Heren U18-U21: Robbe Demets
Heren Seniors: Matthias Casse

Tijdens het Gala waren er tevens twee bijzondere huldigingen. Franky De Moor, voormalig internationaal IJF scheidsrechter en Director EJU Referee Commission en judo icoon Robert Van de Walle (9de dan) werden gehuldigd voor hun bijdrage aan het judo algemeen en het Belgische judo in bijzonder.

Reacties

Na de uitreiking van de awards sprokkelden we enkele reacties van de laureaten en VIPs.

Camille Sternon: “Heel, heel blij om deze prijs te winnen, want het is het resultaat van al mijn inspanningen en al mijn opofferingen, ik ben best tevreden.”

Gabrielle Willems: “Ik dank iedereen voor deze mooie prijs. Ik ben erg blij deze te ontvangen na een lange moeilijke periode en ik dank alle mensen die mij steunen, mijn familie, de federatie, mijn sponsor. Ik ben erg trots op ons Belgische team en ik hoop dat we nog vele jaren samen vooruitgang zullen boeken.”

Robbe Demets: “Ik ben heel tevreden met deze Award. Het is tevens een bevestiging van het goede seizoen dat ik heb gehad. Een seizoen dat echt deugd deed vooral na een mindere peridode het jaar ervoor. Het is natuurlijk ook omdat we een hechte groep judoka’s hebben binnen Judo Vlaanderen die goed samen trainen. De resultaten blijven dan niet uit. Zeker een motivatie naar de toekomst. Ik zou graag dit jaar met een medaille van een European Open terugkeren zodat ik daarna kan deelnemen aan een Grand Prix en Grand Slam.”

Matthias Casse: “Het is altijd leuk om erkend te worden in het gezelschap van alle mensen waarmee je dagelijks samenwerkt en met wie je toch een sterke band hebt opgebouwd. Goede motivator richting Grand Slam van Parijs die er binnenkort aankomt.”

Sébastien Bonte: “Het Gouden Judogi Gala is een succes. Men zat te wachten op een nationale editie. De aanwezigheid van 200 mensen deze avond toont dat het een succes is en dat er echt een verwachtingspatroon was. Ik ben dan ook blij met de sfeer en uitwisseling die er is geweest, alsook met de genomineerden en terechte winnaars.”

Mike Van de Rostyne: “Ik vind het een geslaagde avond. We hebben bewezen dat we samen kunnen werken, Vlamingen en Walen, dat we de mensen in de prijzen kunnen zetten die het verdienen. Ik denk dat dit eerste evenement alvast een eerste stap is naar nog beter en mooier. Ik ben heel tevreden. Ik denk dat het alleen maar kan groeien in de toekomst op dezelfde manier.”

Frédéric Treuttens: “Ik ben heel blij met het verloop van deze gala avond. Zeker met deze eerste editie op nationaal niveau. Het was echt tijd om dit nationaal te organiseren en niet meer elkeen in ons eigen hoekje te blijven. We moeten samenwerken om de prestaties van onze atleten van zeer hoog niveau onder de aandacht te brengen, en dat kan trouwens alleen maar best tot zijn recht komen op nationaal niveau. De twee vleugels zijn meer dan bereid om hiervoor samen te werken. Er is geen andere manier als we vooruit willen.”

Franky De Moor: “Deze eerbetuiging doet me wel iets. Ik heb in het judo wel wat gedaan, ook in de arbitrage. Wat belangrijk was na mijn actieve carrière als scheidsrechter op het hoogste niveau is dat ik in de EJU toch wel een beetje mijn stempel heb kunnen drukken inzake de arbitrage en begeleiding van de scheidsrechters. Zo heb ik een erfenis nagelaten en specifiek ook voor de Belgische scheidsrechters dat ze toch op een zeer hoog niveau staan. Ik vind het fijn dat ik toch wel een beetje heb kunnen bijdragen dat die mensen op wereldniveau aanwezig zijn wat ook het Belgische judo ten goede komt. In een topland in judo zoals België is het normaal dat er ook topscheidsrechters zijn. Het hoogste niveau van kampers reflecteert zich ook op het hoogste niveau van scheidsrechters. Als actief scheidsrechter op een Olympische finale staan dat is het hoogste wat je kan bereiken. Echter, mensen naar een niveau brengen waar je zelf indertijd hebt gestaan, geeft evenwel enorm veel voldoening. Uiteraard is dat grotendeels hun eigen verdienste. Ik ben absoluut tevreden.”

Robert Van de Walle: “Ik ben content dat we terug een keer allemaal samenkomen, de Nederlandstaligen en de Franstaligen. Ik vind dat het toch wel belangrijk is dat we samen kunnen werken. Voor mij de enige manier om judo verder op de rails te zetten en nog betere resultaten te boeken. Het is niet tegen elkaar, maar met elkaar. Erkenning naar de kampioenen toe is tevens een positieve zaak. Dat mag gevierd worden. Mensen die afscheid nemen, die mag je ook bedanken. Zeggen dat het goed is geweest. Dus ik vind het zeker een positieve avond. Het is de eerste keer dat we dit doen, dat moet nu verder groeien.”

Christian Pierre

Sfeerbeelden

Carlos Ferreira