22 januari 2024

Vijf Belgen op IJF Scheidsrechters- en coachesseminarie

GYÖR – Het afgelopen weekend, 20 en 21 januari, kwamen scheidsrechters, coaches en experts van de Internationale Judo Federatie bijeen in Györ, Hongarije, om techniek en tactieken te bespreken, zodat iedereen op één lijn zit met het Olympische seizoen dat nu begint. Voor Judo Belgium tekenden vijf officials present, m.n. Heather Loontjes, Val Vanneste en Koen Sleeckx voor Judo Vlaanderen en Henri Nicolas Renders en Damien Bomboir voor Judo Wallonie-Bruxelles.

Het wedstrijdreglement stond natuurlijk centraal tijdens dit seminarie en de IJF Scheidsrechterscommissie heeft alle regels die de komende maanden zullen worden toegepast gedetailleerd beschreven. Voor alle duidelijkheid: er zijn geen veranderingen, want met nog maar een paar maanden te gaan voor Parijs 2024 is het niet mogelijk om veranderingen door te voeren. Alles blijft dus in lijn met wat werd waargenomen in 2023 en sinds Tokio 2021.

Koen Sleeckx, Val Van Neste, Heather Loontjes, Damien Bomboir en Nicolas Renders met Vladimir Barta (IJF Sports Director)
Daniel Lascau

“We moeten de authenticiteit van de sport, onze traditie en ons erfgoed beschermen, maar tegelijkertijd moeten we ons aanpassen aan het leven en werken van vandaag de dag en dat is het grote werk. We moeten onze complexe sport behouden, maar ook vereenvoudigen zodat ouders en kinderen kunnen begrijpen wat we hier doen,” aldus IJF Head Referee Director, Daniel Lascau. “Er is veel veranderd en er zijn altijd potentiële aanpassingen in de toekomst, dus deze seminars zijn cruciaal voor zowel scheidsrechters, coaches en leiders om de atleten op de best mogelijke manier voor te bereiden.”

Tijdens deze twee dagen werd ook cruciale informatie over sport en onderwijs gedeeld met alle deelnemers.

Vladimir Barta

Vladimir Barta, sportdirecteur van de IJF, gaf een overzicht van de sportkalender voor het wereldkampioenschap in Abu Dhabi, dat gedurende 6 dagen (19-24 mei) zal plaatsvinden in de hoofdstad van de Emiraten. Hij verduidelijkte ook de kwalificatiedeadlines voor het evenement. Vervolgens werd belangrijke informatie verstrekt over de Olympische kwalificatie en de Spelen.

Mohammed Meridja, IJF Education and Coaching Director, legde de reglementen met betrekking tot de Olympisch judogi uit, gaf informatie over het Olympisch solidariteitsprogramma en de IJF Master Coach Licentie.

Kortom, een intensief weekend dat alle aanwezigen in staat stelde om samen te werken en ervaringen te delen, terwijl het binnen een paar dagen met de Grand Prix in Portugal reeds tijd is om zich te concentreren op de wedstrijden, de rankingpunten en de lijst met Olympische gekwalificeerden.

Link naar de topics die werden besproken.

(Bron IJF/EJU)