21 February 2023

BK Judo Jeugd 2023 te Tielt: knappe prestaties, voortreffelijke organisatie

TIELT – Afgelopen weekend, 18 en 19 februari vond in Tielt het Belgisch kampioenschap Judo Jeugd plaats. Sporthal ‘De Ponte’ was opnieuw even het judomekka van België: volle tribunes, luidruchtige supporters, knap presterende judoka’s. Kortom, het was een feestweekend voor het judo! Vreugde, maar ook verdriet, want de lijn tussen winnen en verliezen is flinterdun. De Vlaamse judoka’s zetten een puike prestatie neer en pakten het merendeel van de medailles, m.n. 118 tegenover 76. Dertig Belgische titels werden tevens geclaimd door Vlaamse judoka’s, 19 door judoka’s van zusterfederatie JWB. Een overzicht van de medailles in cijfers kan je hier downloaden.

Sébastien Bonte, voorzitter Judo België, is alvast tevreden. “Heel positief, dit Belgisch kampioenschap. Net als vorig jaar heeft Tielt dit evenement uitstekend georganiseerd. Al de derde keer dat ze organiseren. En het loopt perfect. We zien bovendien prachtig judo. Er is grote concurrentie. Het niveau is vandaag hoog onder de U18’s, zowel bij de jongens als de meisjes. We zien intensiteit, Golden Scores. Mooie kampen met fairplay. Bij de U15’s merkten we wel een beetje de invloed van covid, maar we zien dat er echt potentieel is. Alle categorieën waren gevuld en we zien ook dat de twee vleugels hun judoka’s goed voorbereiden richting kampioenschap. Bovendien hangt er een leuke sfeer, is er veel publiek en dat is top. Ook de live streaming werkt goed, wat in de toekomst sponsors kan opleveren.”

Ook Mike Van de Rostyne, voorzitter van Judo Vlaanderen en ondervoorzitter van Judo Belgium is tevreden. “Ik vond het een zeer geslaagd Belgisch kampioenschap. Ook de organisatie door de judoclub van Tielt en hun grote schare vrijwilligers hebben weer voortreffelijk werk geleverd. Ze verdienen zonder meer een dikke pluim voor de soepele organisatie. We kijken alvast uit naar het BK Judo Senioren in Tielt dit najaar.”

We sprokkelden tevens een aantal reacties van kersverse Belgische kampioenen.

Finn Laperre (U18H/-46kg/JITSU-KWAI HAMME) kroonde zich vorige week Vlaams kampioen. Hij verwachtte toen een moeilijker BK-parcours, maar herbevestigt zich. “Ik had het echt niet verwacht. Het was ook heel zwaar, vooral dan mijn laatste twee kampen. De week tussen de twee kampioenschappen had ik wel wat last van stress. Ik heb vooral veel gerust en gewoon normaal blijven doortrainen, met resultaat uiteindelijk.”

Edmond Dumitrache (U18H/-55kg/ SATORI KWAI MORTSEL) nam mooi revanche. “In 2019 en 2020 pakte ik ook de titel. Daarna in 2021 eindigde ik op de derde plaats, vorig jaar werd ik tweede. Daarom is dit heel mooi om opnieuw hier de Belgische titel te pakken. De finale tegen Warre Jacobs was mijn moeilijkste kamp. Het is een sterke tegenstander en goede judoka. Ik ben dus best tevreden met mijn prestatie.”

Asmar Dzhamaldinov (U18H/-60kg/J.C. DE JAMBES) zet Lars Kint (JUDOCLUB MANSIO) aan de kant in de finale. “Het was een zware wedstrijd. Het is ook niet mijn gewichtscategorie, normaal gesproken zit ik in een lagere categorie. Ik trainde zoals gewoonlijk, zonder stress. Super blij met dit mooie resultaat.”

Daan Coene (U18H/-66kg/ YAMA-ARASHI JUDOCLUB BAVIKHOVE) versloeg in een spannende en lange finale Jesney De Graaf (KONINKLIJKE JUDOCLUB KODOKAN SCHOTEN) “Ik wist wat eraan kwam. Net zoals op het Vlaamse kampioenschap. Toch wel blij dat de uitkomst is zoals ik het wenste. Dus best tevreden met de titel.”

Tuur Verstraeten (U18H/-90kg/ JUDOCLUB GRUITRODE) zette in de finale David Ngoumou (JUDO CLUB SINT PIETERS LEEUW) opzij. “Het was een serieuze ontlading. Het ging niet gemakkelijk. In het VK kwam ik hem ook tegen. Ik ben heel blij. Ik heb hier heel de week naar toegeleefd.”

Camille Sternon (U18D/-52kg/J.C.ANDRIMONT) kreeg onlangs de Judogi d’Or en won de Belgische titel in haar gewichtscategorie door Kaat Geers (JUDOCLUB NEVELE) te verslaan. “Mijn eerste twee kampen liepen vlot, niet te lang. De finale was moeilijker. Mijn tegenstander had me als cadet al verslagen. Ik had toch een beetje stress. Maar ik ben blij dat ik haar hier heb verslagen, het bewijst dat ik door de jaren heen verbeterd ben en het is tevens een grote beloning voor al het harde werk.”

Ook Jana Neri (U21D/-52kg/ JUDOCLUB ‘ASAHI’90’ KRUISHOUTEM) verwisselde in Tielt haar Vlaamse titel voor een Belgische. In de finale versloeg ze Maurine Guraya Khidas (JC DE JAMBES). “Ik ben heel blij met deze titel. Dit was mijn laatste jaar als U21. Het is leuk dat ik dit laatste jaar zowel met een Vlaamse als Belgische titel kan afsluiten. In de finale had ik Fieke Olemans verwacht. Ik heb wel afgezien in de titelkamp. Eerst was ik afwachtend en twijfelend, want in een finale wil je geen fouten maken. Maar dan scoorde ik een eerste punt om daarna vlot af te werken. Heel blij!”

Luna Verfaille (U21D/-57kg/ JUDOSCHOOL ASAHI) versloeg in de finale Lola Fache (ROYAL J.C.KANIDO – HERSEAUX). “De titel pakken was voor mij een must. Ik ben laatste jaar junior dan wordt er toch wel wat meer van je verwacht. Het VK ging vlot, maar voor het BK had ik toch wel wat stress. Presteren hier was voor mij belangrijk om mee te mogen naar internationale tornooien. Het is een last die van mijn schouders valt. Nu kan ik gaan focussen op buitenlandse competities. Daar sta ik tegenover tegenstanders die ik niet ken en dat vind ik dan weer leuker en spannender.”

Nora Watson (U21D/-63kg/ JUDOCLUB WETTEREN) weerhoudt Sara Ver Eecke (JC ARDOOIE) van de Belgische titel. “Ik ben blij om hier als eerste te eindigen, zeker ook tegen Sara. Zij is een heel sterke tegenstander en we zijn aan elkaar gewaagd. Op het VK verloor ik nog, ik ben dan ook heel tevreden dat ik dit BK de titel naar mij heb kunnen toetrekken.

Marielle Bouvier (U18D/-70kg/J.C.SAMBREVILLE) wint van Loelia Crapez (ROYAL J.C. MONS – E.J.ASS). “Ik ben blij omdat ik mijn titel behoud. Het was niet zo moeilijk vandaag. Mijn niveau in België is prima, in het buitenland heb ik het moeilijker.”

Helena Didden (U21D/-78kg/LE DOJO – JUDOTEAM HERMEE) is te sterk voor Liesa Wijndaele (JUDOCCLUB ZELE). “Ik ben super blij, vorig jaar was ik ook al eerste. Heel blij dat ik in een nieuwe categorie ook presteer. Ik heb alles gegeven, ik hoop dat ik op dit elan door kan gaan. Op de regionale kampioenschappen werd ik ook eerste op vier meisjes in een poule. Hier kwam ik drie Vlamingen tegen, ik won mijn drie gevechten binnen de minuut met ippon, geweldig!”

Gabrielle Bouvier (U21D/+78kg/J.C.SAMBREVILLE) verslaat Fran Naessens (YAMA-ARASHI JUDOCLUB BAVIKHOVE) in de finale. “Het was fantastisch, de dag is heel goed verlopen. Ik ben zeer gelukkig. Ik trainde zoals gewoonlijk, ik train vaak met de federatie, dat helpt.”

Results

Hierna kan je de medaillewinnaars downloaden.
Dames

U15D
U18D
U21D

Men

U15H
U18H
U21H

Photo Gallery

Foto’s door Ann Mampaey
Foto’s door Rik Vander Sanden