20 February 2024

BK Judo Jeugd 2024 te Herstal: Belgische kampioenen gekend!

BURST/HERSTAL – Afgelopen weekend 17 en 18 februari vond het Belgische Kampioenschap Judo Jeugd 2024 plaats in Herstal.

We sprokkelden een aantal reacties.

Askhab Isayev (U18H/-55kg/JC Samurai Eindhout) pakte de dubbel. Na de Vlaamse titel won hij in Herstel tevens de Belgische door Enzo Gordenne (RJC Pepinster Et Da) in de finale te verslaan. “Tevreden, maar ik had het wel verwacht. Ik ben hier naartoe gekomen met een goede voorbereiding. Het is fijn om het seizoen met een gouden medaille te starten als voorbereiding naar de Europese tornooien die er nu aankomen. Voor mij is het BK niet het belangrijkste tornooi, maar toch mooi meegenomen.”

Ook Sverre De Witte (U18H/-50kg/C Ardooie) staat na Zele in Herstal opnieuw op het hoogste podium evenwel na een moeizame kamp tegen Yacine Gabayev (JC de Jambes). “De dubbel pakken is mooi. Het was een zeer lastige kamp. In het begin scoor ik een waza-ari en dan domineert mijn tegenstander meer en had ik het lastig om overeind te blijven. En op het laatste was het ook een beetje tricky met de shido’s, dus ik heb ook een beetje geluk gehad. Doel evenwel bereikt. Nu op weg naar mijn volgende doel, zo goed mogelijk presteren op European Cups.”

Lars Kint (U18H/-60kg/JC Mansio) steekt na de Vlaamse titel tevens de Belgische op zak. “Dat voelt goed natuurlijk. Ik kan deze finale kamp wel vergelijken met die van het VK. Misschien was het ditmaal wel wat zwaarder aangezien er meer druk was. Het was niet helemaal wat ik had verwacht en heb wat moeten improviseren, maar ik ben best tevreden met mijn prestatie. Over twee weken naar Turkije. Daarop ga ik mij nog beter voorbereiden.”

Vic Grymonprez (U18H/-66kg/Yama-Arashi JC Bavikhove) zette in de finale Thibault Debruycker (Judo Top Niveau) opzij. “Het was volharden. Ik heb een rugblessure gehad, maar met mijn personal trainer en coaches is het mij wel gelukt om een goede voorbereiding te hebben. Ik ben dan ook tevreden met het resultaat. Mooie start van het seizoen.”

Salavat Gabayev (U18H/-73kg/Gishi Jambes): “Ik ben heel blij want vorig jaar was ik ook reeds Belgisch kampioen. Ik sluit mijn U18-periode af met nog een titel, dus daar ben ik best tevreden mee. Nu wil ik internationaal gaan. Volgend jaar promoveer ik naar -81kg, dus ik zal alles opnieuw moeten doen in die gewichtsklasse. Ik richt me eerst op nog een medaille op de Belgische kampioenschappen en dan zie ik wel wat ik op internationaal niveau kan betekenen.”

Kenzo Cremers (U18H/-90kg/JC Gruitrode) manifesteerde zich na Vlaams kampioen tevens als Belgische titelhouder na een ‘interclub finale’ tegen zijn clubgenoot Tuur Verstraten. “Heel blij natuurlijk. De eerste twee kampen liepen vlotjes, allebei binnen de dertig seconden kunnen afwerken met ippon. Alleen mijn finale was met een bekende tegenstander, want we hebben al dikwijls tegen elkaar gevochten. Ik had een plan, mijn gewone pakking en dan naar de grond werken en dat is gelukt. Tegen een clubgenoot kampen vind ik wel eerder een nadeel. Je kent elkaar heel goed en ik anticipeer daar dan wel op, maar het blijft moeilijk. Hier heb ik dat goed kunnen doen, dus best tevreden.”

Maelys Dapa (U18D/-44kg/JC Visé): “Ik ben echt trots omdat ik net in leeftijdscategorie U18 zit en het is al een grote prestatie om dan dit Belgisch kampioenschap te winnen. Ik heb er veel voor getraind, dus het is echt leuk. Binnenkort doe ik mee aan een European Cup. Het zou geweldig zijn om daar een medaille te winnen en waarom zou ik me daarna niet richten op de wereldkampioenschappen.”

Julie Van Luyten (U18D/-57kg/JC Sint-Truiden) versloeg Jade Verbauwheide (Kano Tournai Royal Judo Club) in de finale. “Ik had heel veel stress voor dit tornooi. Ik ben toch blij dat ik de titel kon grijpen, want het is ook een nieuwe gewichtsklasse voor mij. Heel deze week heb ik hier naartoe geleefd en ik heb ook veel getraind om nieuwe technieken verder te ontwikkelen. De finalekamp was moeilijk. Ik kende mijn tegenstander reeds van vroeger en wist dat het niet vanzelf ging gaan. Het is uiteindelijk wel goed gekomen.”

Aicha Deschepper (U18D/-63kg/JC Ardooie) verslaat in de titelkamp Hanne Beeterens (Judocentrum Leuven). “Slopende kamp, heel lastig, Hanne is een waardige tegenstander. Ik heb er hard voor gewerkt en ben dan ook heel blij met deze gouden plak.”

Valérie Tombou (U18D/-70kg/JC Deux haine): “Ik ben heel blij, het is hard werken dat loont. Ik denk dat ik me nog niet echt realiseer dat ik gewonnen heb, want ik zit in mijn eerste jaar U18 en in de finale kwam ik uit tegen een laatstejaars. Het was niet makkelijk, maar ik ben erg blij. Ik ga nu voor het podium in de European Cup.

Elodie Claeys (U18D/+70kg/JC Eernegem) zet in de finale Janne Bullens (JS Lummen) opzij. “De dubbel pakken is fantastisch. Ik had op voorhand gezegd: dit wordt mijn jaar, maar je weet dat natuurlijk nooit zeker. Ik had wel veel stress. Dus extra fijn.”

Lola Fache (U21D/-52kg/JC Kanido Herseaux): “Ik ben echt superblij omdat het mijn laatste juniorjaar is. In de finale moest ik het opnemen tegen Erin Seynhaeve. We hebben elkaar al twee keer ontmoet. Zij won het ene gevecht en ik het andere, dus het was echt dubbel of niets in deze finale. Deze keer ging het vrij snel, terwijl er meestal echt lange kampen tussen ons zijn, dus ik ben echt blij. Nu hoop ik geselecteerd te worden voor de European Cup om daar wat medailles te winnen.

Sara Ver Eecke (U21D/-63 kg/JC Ardooie) verslaat Arun Deleersnyder (JC Arahi Kwai Wachtebeke) in een ‘Vlaamse’ finale. “Blij dat ik nog een keer Belgisch kampioen ben. Het is lang geleden. Net zoals de Vlaamse finale had ik haar hier in Herstal opnieuw als tegenstander. Ik kon niet zomaar mijn eigen judo doen, ik moest heel goed opletten. Ik heb hier hard naar toegeleefd, zeker de laatste week.”

Loelia Crapez (U21D/-70kg/RJC Mons): “Ik had niet verwacht een medaille te winnen, dus ik voel me echt goed. Ik train 4 keer per week, dus het is geweldig om te zien dat het harde werk vruchten afwerpt. Ik ga door op de ingeslagen weg en ga altijd voor het beste.”

Daphne De Bock (U21/-78kg/JC Zele) pakt ook de dubbel. In haar finalekamp maakt ze snel korte metten met tegenstander Florine Schleiter (JC Lincent). “Het ging vandaag goed vlot. Als eerstejaars U21 ben ik best tevreden.” Haar coach Gino Bauwens beaamt. “Derde keer dat Daphne Belgisch kampioen wordt en als eerstejaars U21 is dit fenomenaal.”

Gabrielle Bouvier (U21D/+78kg/JC Sambreville): “Het was mijn laatste juniorenjaar, dus ik ben heel blij dat ik de titel heb gewonnen. Ik promoveer naar de senioren, dus er komt een beetje druk bij kijken omdat het een ander niveau is dan de jeugdkampioenschappen. Ook al heb ik al meegedaan aan de seniorenkampioenschappen, het is iets heel anders. Mijn doelen dit jaar zijn om me te kwalificeren voor de Europese en Wereldkampioenschappen.”

Miguel Toril Garcia (verantwoordelijke JWB voor de U18 en U21): “Het was een heel goed nationaal kampioenschap. We hebben een aantal nieuwe judoka’s ontdekt die we nog niet eerder hadden gezien bij zowel de mannen als de vrouwen van de U15. Voor onze U18 en U21 was het een bevestiging voor degenen die vorig jaar al goed presteerden.”

Sébastien Bonte, voorzitter van Judo Belgium: “Het was een heel mooi Belgisch kampioenschap, van een hoog niveau. Elke wedstrijd werd tot het einde toe uitgevochten, dus het was een echte uitdaging om op het podium te komen. De judoka’s hebben heel hard gewerkt. De twee vleugels, Judo Vlaanderen en Judo Wallonie-Bruxelles, hebben ook goed gewerkt. Ik denk dat er heel wat talent doorstroomt naar de U21’s en de Seniors. We moeten voorzichtig zijn om het niveau van de U15’s te verhogen. Dus ik denk dat we met de clubs moeten samenwerken om het niveau van de U15’s op te krikken, en dat is al begonnen met de U13’s, wat nog steeds het gevolg van Covid is. Maar ik ben erg tevreden met dit BK Jeugd.”

Results

De volledige resultaten vind je hier.

Medailles 17.02.2024
Medailles 18.02.2024

Fotogalerijen

Ann Mampaey
Rik Vander Sanden
Carlos Feirera