7 November 2023

BK Senioren te Tielt: Belgische kampioenen 2023 gekend!

TIELT – Op 4 november jl. vond in Tielt het Belgisch Kampioenschap voor Senioren plaats. Traditiegetrouw veel supporters en veel sfeer … en de judoka’s die het beste van zichzelf gaven. Na elke finale sprokkelden we de reactie van de kersverse nationale kampioenen.

Women

In de gewichtscategorie -48kg werd de finale tussen Lotte PETRÉ (JUDOCENTRUM LEUVEN) en Jente VERSTRAETEN (ROYAL INTER GEMBLOUX WAVRE) een ware uitputtingsslag waarbij Lotte zich uiteindelijk tot Belgisch kampioen kon kronen. “Ik had dit niet verwacht. Na mijn eerste twee kampen kreeg ik wel het gevoel dat alles goed zat vandaag. Mijn tegenstander is ontzettend sterk, dus ik nam me voor alles op alles te zetten. De kamp bleef maar duren, lang tot in de verlengingen, maar het is me uiteindelijk gelukt.”

Jana NERI en Erin SEYNHAEVE, beiden judoka’s bij JC ASAHI 90 KRUISHOUTEM, zorgden voor een clubonderonsje tijdens de finale van de -52kg, een herhaling van de finale op het VK amper twee weken geleden. En ook nu stapte Jana op het hoogste podium. “Het is het beste wat er kon gebeuren, twee judoka’s van dezelfde club in de finale. Ik ben blij dat we er een mooie finale van hebben kunnen maken en het was het moment dat besliste wie er won. Het was moeilijker dan het Vlaamse kampioenschap, zowel van mijn kant als van haar. Het was een mooi open gevecht. De verlengingen waren nodig om te beslissen. Ik ben tevreden.”

In de reeks -57kg komt de spannende finale abrupt tot een einde. Luna VERFAILLIE (JUDOSCHOOL ASAHI) moet wegens een blessure de kamp staken waardoor Manon LECHARLIER (JC FRAMERIES) als kampioen de mat verlaat. “Ook al had ik mijn finale graag anders gewonnen dan door een blessure van de tegenstander, ik ben blij dat ik mijn eerste seniorentitel heb gewonnen. Belgisch kampioen worden in de seniorencategorie is een belangrijke stap in de carrière van een judoka en ik ben er trots op dat ik dit heb bereikt.”

Alessia CORRAO (RJC VISE) verslaat in de finale van de categorie -63kg Aqsa INTIZAR (JITSU-KWAI HAMME). “Het is geweldig om je eerste seniorentitel te winnen, maar het is nog leuker om het voor familie en vrienden te doen, zoals vandaag. Ze zien me meestal niet kampen omdat ik vaak in het buitenland ben, maar dit was de perfecte kans om ze te laten zien wat ik kan.”

Femke DE BRUYN (KJC BEVEREN) zet na de Vlaamse titel in -70kg ook de Belgische op haar palmares door Marielle BOUVIER (JC SAMBREVILLE) te verslaan. “Het was een pittige kamp, maar dat was te verwachten. Mijn tegenstander is een sterke judoka. Ik ben blij dat ik het op mijn manier heb kunnen aanpakken om dan uiteindelijk te zegevieren. Deze titel is toch wel belangrijk voor mij, zeker na zilver en brons op het BK, nu uiteindelijk ook goud!”

Helena DIDDEN (JUDO TEAM HERMEE) pakt de Belgische titel door Kelly VERBRUGGHE (KON. IEPERSE JC NEKO) te verslaan in de reeks -78kg. “Vorig jaar miste ik de Belgische kampioenschappen omdat ik geblesseerd was op de regionale. Gelukkig heb ik dit jaar geen grote fysieke problemen gehad en heb ik mijn kansen op de tatami echt kunnen verdedigen. Deze medaille is een mooie revanche.”
In de gewichtscategorie +78kg pakt Gabrielle BOUVIER (JC SAMBREVILLE) de titel door Emilie NTWA ELONGA (JC JAMBES-GISHI CLUB) uit te schakelen. “Sinds ik zilver won in 2022, denk ik eraan om mijn eerste Belgische seniorentitel te winnen. Het is nu eindelijk gelukt. Maar het stelt me vooral gerust in de aanloop naar het Euro U23. Mijn knieblessure lijkt ook overwonnen en dat is echt positief.”

Men

In de categorie -60kg verrast Amsar DZHAMALDINOV (JC JAMBES-GISHI CLUB) Olivier NAERT (YAMA-ARASHI JUDOCLUB BAVIKHOVE) en pakt hij snel de titel. “Het is nog steeds een beetje moeilijk voor me om te beseffen dat ik de U23-titel en de seniorentitel in hetzelfde jaar heb gewonnen. Ik voelde een beetje druk na het winnen van het regionale kampioenschap, maar ik had nooit gedacht dat alles zo vlot zou lopen tijdens het tornooi, vooral in de finale waar ik eindigde met een mooie ippon.”

Robbe Demets (JUDO KWAI MOORSELE) en Xander SIMOENS (JC HERZELE) maken er een spannende en slopende finale van. Robbe stapt uiteindelijk als Belgisch kampioen van de mat. “Na de Vlaamse titel is dat opnieuw een bevestiging dat ik mijn plaats in de selectie waard ben. Alleen nu nog het vertrouwen op de European Cups aanzwengelen, maar ik ben er zeker van dat dit in orde gaat komen. Het was een slopende finale. Ik heb alles uit de tank moeten halen”, aldus een tevreden Robe.

In de gewichtscategorie -73kg stapt Dries PONNET (SATORI KWAI MORTSEL) op het hoogste podium na zijn overwinning tegen Yusbek KAGERMANOV (JC KOKSIJDE). “Het was een ingewikkelde dag, ik had ook niet de gemakkelijkste loting, maar ik ben wel tevreden. De focus was er niet helemaal, maar ik heb toch mooi kunnen afwerken en controle kunnen houden. Deze titel is voor mij een bewijs dat ik er na al die jaren toch nog sta. Internationaal lukt het voorlopig niet goed, terwijl dat mijn grote doel is. Nu weet ik dat ik in België toch nog bij de betere judoka’s hoor. Dat is een boost om de volgende stap te zetten naar internationale tornooien. Ik moet de klik nu kunnen maken. Ik blijf ervoor trainen.

Aslanbek KAGERMANOV (JC KOKSIJDE) verslaat Remi DECORTE (JOKOHAZAM KORTEMARK) in de -81kg-finale. Voor Aslanbek een opsteker. “Het afgelopen jaar had ik wat problemen aangezien ik geen grote tornooien kan kampen omdat ik mijn Belgische nationaliteit nog niet heb. Dus het BK is voor mij het grootste tornooi en ik piek hier naartoe. Ik ben dan ook blij dat ik de titel kon pakken. Vorig jaar lukte dat niet. Dit is mijn tweede Belgische titel bij de senioren. Heel tevreden na hard werken.”

In de reeks -90kg pakt Noah CHRISTIAENS (JITSU-KWAI HAMME) de titel door Warre DENYS (JC JENOS KWAI HOOGLEDE) uit te schakelen. “Tevreden. Even in een nieuwe gewichtscategorie. Altijd leuk als dat dan lukt. Ik ga wel terug naar -81kg, maar fijn om te ervaren dat het hoger ook gaat. Het was een spannende kamp, we kennen elkaar goed. Ik ben echt wel blij met de titel.”

Jarno DEWULF (JC COBRA LENDELEDE) bevestigt zijn Vlaamse titel met een Belgische na winst tegen Victor GOEMAN (JC LEDE). “Ik ben tevreden. Ik heb me voor dit kampioenschap toch iets beter voorbereid, lastig in combinatie met mijn werk. Het liep vlotter dan het VK aangezien ik mijn eerste kamp vrijgeloot was doordat mijn tegenstander niet kwam opdagen.”

Bij de zwaargewichten +100kg stapte Edouard CAPELLE (JC JAMBES-GISHI CLUB) op het hoogste podium na Pjotr DEBRUYNE (JOKOHAZAM KORTEMARK) te hebben verslagen. “Een titel winnen geeft altijd voldoening. Dit is dan wel de derde keer dat ik goud win op het BK Senioren, maar het blijft een geweldig moment om mee te maken omdat het een prachtige beloning is na maanden van opoffering.

Podiums

Download the podiums via the links below.
Podia Dames
Podia Heren

Photos

Below the links to the photo galleries.

Ann Mampaey

Rik Vander Sanden

Christian Pierre, Cyrielle Engels, Alan Marchal