8 november 2022

BK SEN 2022: opnieuw echte sfeer zoals het hoort

BURST/TIELT – Op 5 november jl. vond in Tielt het Belgisch Kampioenschap Judo voor Senioren plaats. Opnieuw een judokampioenschap zoals het hoort. Volle tribunes, de juiste sfeer, maar vooral sensatie op de tatami.

Sebastien Bonte, voorzitter van Judo Belgium was alvast tevreden met de puike organisatie door JC Tielt en het knappe niveau dat de judoka’s op de tatami brachten. “Ik ben zeer blij met het perfecte verloop van dit kampioenschap,” reageert de voorzitter van Judo Belgium. “Ik heb hier in Tielt mooie kampen gezien. Net zoals het BK Jeugd in het voorjaar hier in Tielt was de organisatie opnieuw top. Ook heel wat topsporters die present tekenden. Evenwel enkele afzeggingen wegens blessureleed en uiteraard internationale verplichtingen. Het niveau van de finales was heel hoog en de kampen zeer spannend. Eindelijk wordt er opnieuw gekampt voor volle tribunes en ook de livestreaming werd goed gevolgd. Ik ben een tevreden voorzitter.”

Hierna overlopen we kort de titelkampen aangevuld met reacties van enkele kersverse Belgische kampioenen.

Dames

Verstraeten vs Vandevoort

Jente Verstraeten (Royal Inter Gembloux Wavre) zette Lotte Vandevoort (Judocentrum Leuven) in de reeks -48kg opzij. “Ik ben natuurlijk blij met de titel, maar een beetje teleurgesteld over de finale. Het was niet mijn beste kamp ooit. Te gestresseerd en te snel willen zijn. Uiteindelijk ben ik gewonnen, maar het kon beter.”

Ryheul vs Olemans

Amber Ryheul (Kon. Ieperse JC Neko) versloeg in de finale van gewichtscategorie -52kg Fieke Olemans (JC Sint-Truiden). “Ik ben tevreden met deze Belgische titel. Ik blik terug op een moeilijk jaar met veel blessures. Ook mentaal kende ik een moeilijkere periode. Een Belgisch kampioenschap is altijd leuk om mee te doen. Het brengt ook wel wat stress mee omdat er dan tevens hoge verwachtingen zijn. Ik ben blij dat de dag op deze manier geëindigd is. Mijn doel is niet het BK, maar het is altijd fijn om mee te doen en te winnen voor eigen publiek. Ik vertrek binnenkort op stage met Team Belgium. De blessures zijn goed genezen nu. Laten we hopen dat de vooruitzichten even mooi zijn als hier op het BK.”

Fiche vs Delbaen

In de categorie -57kg haalde Lola Fache (RJC Kanido Herseaux) het van Eveline Delbaen (JS Reet). “Ik ben zeer tevreden want ik verwachtte niet mijn tegenstander te kunnen verslaan aangezien ik naar een hogere gewichtscategorie ben geëvolueerd. Het was geen al te moeilijk parcours naar de finale. De laatste kamp was zonder twijfel de zwaarste. Ik ben dan ook zeer tevreden met de titel.”

Pogorzelec vs Bouvier

Alissia Bombello (JC Eeklo) versloeg Orane Duquennois (Judo Top Niveau Tournai) in de finale van -63kg, maar moest heel diep gaan. In -70kg zette Maxine Heyens (Antwerp United Judo) Marielle Bouvier (JC Sambreville) opzij. Vicky Verschaere (JC Evergem) versloeg Isabelle Schrenk (JC Koksijde) in de finale van -78kg, terwijl in de -78kg Daria Pogorzelec (Judocentrum Leuven) won van Gabrielle Bouvier (JC Sambreville). “Het is mijn tweede kamp in deze hogere gewichtscategorie. Een nieuwe ervaring dus voor mij, want de tegenstanders zijn groter en sterker in deze reeks. Strategisch diende ik alles anders aan te pakken. Ik ben uiteraard heel blij met deze titel.”

Heren

Merdin vs Naert

De finale van de gewichtscategorie -60kg was een herhaling van die van het Vlaamse kampioenschap, met tevens hetzelfde resultaat. Emile Merdin (JC Kawaishi Ingelmunster) versloeg opnieuw Olivier Naert (JC Yama-Arashi Bavikhove). “Dit is voor mij een bevestiging. Twee weken geleden Vlaams kampioen en nu Belgisch. Vorig jaar ook Belgisch kampioen. Ik ben blij dat ik nog een keer heb kunnen bevestigen dat ik het waard ben om deze titel te dragen. Het was een lastige en lange kamp. We kennen elkaar heel goed. Dan ken je uiteraard elkaars strategie en wordt het telkens moeilijker om te scoren. Minpuntje wel dat ik heb gewonnen op shido’s. Ik had liever een punt gescoord. Uiteindelijk is winnen, winnen, maar ik had het liever anders gehad. Evenwel heel blij met deze titel.”

Schildermans vs Altemirov

Joran Schildermans (JC Agglorex Lommel) versloeg Deny Altemirov (JC Gent-Drongen) in de finale. “Ik had het niet verwacht want Deny is een stevige tegenstander. Je moet natuurlijk opletten wat je doet. Ik had er evenwel een goed gevoel bij. Voor mij hoeft niks meer. Ik kamp enkel nog voor het plezier. Die jonge gast moet presteren en staat dus meer onder druk. Dat is het verschil af en toe. Ik ben dus zeer tevreden met mijn resultaat op dit BK.”

Casse vs Adashev

Voor Jeroen Casse (JC Fudji Yama Boom/Schelle) was het grijpen van de Belgische kampioenstitel in de reeks -73kg een bevestiging van de Vlaamse titel die hij enkele weken geleden op zak stak. In een spannende finale versloeg hij Muslim Adashev van Jitsu-Kwai Hamme. “Het was opnieuw een moeilijk parcours. Immers, de tegenstanders ken ik goed, het merendeel zijn judoka’s waarmee ik elke dag train. De finale was een stevige kamp. Mijn tegenstander heeft sterk gevochten. Ik heb echt wel alles moeten geven. Uiteindelijk heb ik kunnen scoren. Ik ben daar best tevreden mee.”

Christiaens vs Adashev

De finale van de gewichtscategorie -81kg werd een clubonderonsje. Immers, Noah Christiaens en Yusup Adashev verdedigen beiden de kleuren van Jitsu-Kwai Hamme. “Nooit eenvoudig om tegen iemand van je eigen club te kampen,” vindt Noah. Het werd dan ook een uitputtingsslag die werd beslecht op strafpunten. “Evenwel jammer ook dat de kamp uiteindelijk werd beslist op shido’s, maar aan het einde van deze dag toch wel een mooi resultaat. Het feit dat je elkaar goed kent, werk zowel in je voor- als nadeel. Het was geen gemakkelijke competitie want velen maakten kans om de titel te grijpen”, aldus Noah.

Jitse Van Den Herrewegen (Royal Inter Gembloux Wavre) versloeg na een uitputtingsslag Karel Foubert (JC Olympia Brugge) in de reeks -90kg.

Capelle vs Sarr

In de gewichtscategorie -100kg zette Glenn Segers (AM Royal Poseidon Ryu) Jarno De Wulf (JC Cobra Lendelede) opzij. “Ik ben enorm blij dat ik als judoka hier op dit BK de club van Poseidon mag vertegenwoordigen. Want het is grotendeels door de club dat ik op dit niveau ben geraakt. Dit voorjaar is mijn mentor Werner Debaets overleden en ik wil graag deze nationale titel aan hem opdragen.”

Edouard Capelle (JC Jambes-Gishi Club) verslaat in gewichtscategorie +100kg Sidy Sarr (JC Judo Kodokan Valca). “Heel blij, het is immers vier jaar geleden sinds mijn laatste titel. Tijdens de halve finale maakte ik een kleine fout die ik gelukkig kon rechtzetten. Ik was niet in mijn beste vorm, maar voldoende om te winnen. Ik heb de strategie die mijn coach Eddy heeft uitgezet gevolgd met het gekende resultaat. Heel tevreden dus!”

Resultaten

Een overzicht van alle resultaten kan je via deze link raadplegen.

Fotogalerij

Rik Vander Sanden
Ann Mampaey