25 augustus 2021

OS Tokyo 2020NE: Vroegtijdige eliminatie van Jorre Verstraeten

TOKIO/LOUVAIN-LA-NEUVE – Jorre Verstraeten (-60kg/16 WRL) is de eerste Belgische judoka die in de legendarische Budokan arena, gebouwd voor de Olympische Spelen van 1964, op de Olympische tatami in het krijt treedt. 

Onze landgenoot start goed tegen de Duitser Moritz Plafky (29 WRL). Het is de eerste keer dat hij deze tegenstander ontmoet en hij heeft de verlengingen nodig om de Duitser opzij te zetten. Dan volgt echter de kamp tegen drievoudige Japanse wereldkampioen Naohisa Takato (4 WRL). Opnieuw een eerste ontmoeting tussen beide judoka’s. De drievoudige wereldkampioen houdt de kamp goed gesloten. Verstraeten blijft openingen zoeken, maar pakt evenwel twee bestraffingen. Luttele seconden voor het einde van de kamp vloert de nummer 4 van de wereld onze judoka met een uchi-mata, goed voor ippon en meteen einde verhaal voor Verstraeten. De teleurstelling is groot bij deze vroegtijdige exit uit het Olympische tornooi. 

“Ik weet niet wat te zeggen,” reageerde Jorre bijzonder ontgoocheld na afloop. “Ik heb alles gegeven en geprobeerd wat ik kon. Vandaag was de Japanner sterker. Punt. Hij was natuurlijk een van de favorieten, maar ik wilde voor een stunt zorgen. Ik kwam voor een medaille, maar ik ga eruit vòòr de kwartfinales. Ik zal toch even tijd nodig hebben om dit te laten bezinken.”

“Jorre heeft alles gedaan wat hij kon. Er zijn veel zaken die hij uit deze kamp zal leren voor de toekomst,” aldus coach Cédric Taymans. “We wisten dat het een moeilijke kamp zou worden, want Takato’s stijl ligt hem niet. Het judo is ook een loterij. Ik denk dat Jorre er alles aan gedaan heeft om in vorm te zijn. Hij was in de vorm van zijn leven. We mogen dan ook optimistisch zijn voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024,” concludeert de coach.