25 augustus 2021

OS TOKYO 2020NE: Europees kampioen Toma Nikiforov afgestopt door Wereldkampioen Fonseca

TOKIO/LOUVAIN-LA-NEUVE – Donderdag, 29 juli, was het de beurt aan regerend Europees kampioen Toma Nikiforov (-100kg/ 16 WRL) om op de Olympische tatami in actie te komen. Zijn tweede Spelen na Rio in 2016. Het liep echter niet zoals gepland voor de sympathieke Schaarbekenaar. Net zoals op de Spelen in Rio werd hij tijdens zijn tweede kamp uitgeschakeld. We blikken even terug.

Toma Nikiforov begint om 4u20 ’s ochtends Belgische tijd goed aan zijn Olympisch tornooi. Zijn tegenstander in de eerste ronde is de Braziliaan Rafael Buzacarini, nummer 17 op de IJF-lijst. In het verleden ontmoetten beide judoka’s elkaar slechts een keer op de tatami, met name op de Grand Prix van Antalya in 2019. Toma verloor toen van de Braziliaan in de halve finale. De nummer 16 en 17 op de IJF-ranking zijn elkaar waard. In de eerste minuut wordt het aftasten en Buzacarini pakt vrij snel een strafpunt, maar dan werpt hij Toma bijna over de schouder. Toma kan echter ontwijken. Vervolgens slaagt onze landgenoot erin Buzacarini vast te pinnen op de mat, maar hij kan niet doordrukken. Het levert hem evenwel een waza-ari op met nog 37 seconden op de klok. De Braziliaan probeert nog gelijk te komen om de kamp in de verlenging te trekken, maar Toma houdt af. Hij krijgt evenwel twee strafpunten voor passiviteit aangesmeerd, maar de eerste buit is binnen. 

In de tweede ronde wacht hem de regerende tweevoudige Wereldkampioen, de Portugees Jorge Fonseca (2 WRL). Het wordt een zware opdracht. In het verleden stonden beide judoka’s reeds 7 maal tegenover elkaar op de tatami, waarbij Toma 5 keer aan het langste eind trok. De laatste 2 kampen (2018 en 2019) verloor hij echter van de Portugees. En op de Olympische tatami steekt de Portugees een derde overwinning tegen Toma op zijn hoed. In een snelle beweging duikt Fonseca onder Toma, trekt hem over zijn schouder en vloert onze landgenoot met een drop seoi-nage. Het verdict is onverbiddelijk … Een ontnuchterende ippon na 13 seconden. Hier eindigt dan ook het Olympische tornooi voor onze landgenoot. De teleurstelling is groot. 

“Toma was er klaar voor op deze dag,” reageert Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx vanuit Tokio. “Zijn eerste kamp tegen de Braziliaan Buzacarini was heel degelijk. De tweede kamp tegen de regerende Wereldkampioen Fonseca laat zien hoe hard judo wel kan zijn. Het is heel frustrerend dat het nooit tot een echte kamp kon komen. Ook dat is natuurlijk judo. Heel spijtig voor Toma die zich heel goed had voorbereid op deze Spelen.”