26 oktober 2023

Persmoment EK 2023: veel persbelangstelling

LOVERVAL – Op woensdag 25 oktober jl. verzamelde de nationale pers in het sportcentrum van Adeps te Loverval. Na de nationale randoritraining kregen de journalisten de mogelijkheid voor een persbabbel met de toppers die deel uitmaken van Judo Team Belgium. Reden: het nakende Europese kampioenschap in het Franse Montpellier dat plaatsvindt van 3 tot en met 5 November.

Naast Tv-zenders Sporza en RTBF tekende tevens de geschreven pers present, m.n. Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, La Dernière Heure en Le Soir.

Judo Belgium zendt twaalf judoka’s naar dit EK in Frankrijk. We sprokkelde enkele reacties van de geselecteerde judoka’s.

Judo Team Belgium & coaches (missing: Sami CHOUCHI)

“Mijn voorbereiding voor dit EK is beter verlopen dan voor het WK,” aldus Ellen Salens (-48kg/JS Merelbeke). “Ik voel me ook fitter en het gaat ook beter. Ik heb voor mezelf een doel gesteld dat ik wil behalen. We zijn nu bezig aan de laatste voorbereidingen, zorgen dat ik gewicht maak en dan kampen.”

Lois Petit (-48kg/Tournai Top Level): “We zijn reeds een tijd intensief ons aan het voorbereiden. We hebben tevens twee trainingskampen in het buitenland gehad en nu hier in Loverval. Omdat we het kampioenschap naderen, letten we op de intensiteit. Ik voel me goed voorbereid en in goede vorm.”

“Ik denk wel dat we goed zijn voorbereid,” reageert Amber Ryheul (-52kg/Kon. Ieperse JC Neko). “We hebben twee zware trainingskampen achter de rug. Het waren ook de eerste stages met Mark van de Ham terug als trainer. Een nieuwe trainer, dat is altijd even aanpassen.” Na een mindere periode door kwetsuren gaat het opnieuw de goede kant uit voor Amber. “Ik heb inderdaad de indruk dat ik in een positieve flow zit. Ik heb er zin in en ga ervoor. Een EK is nooit gemakkelijk. Er komt altijd wat druk bij kijken. Ook de Spelen komen eraan. Echter, judo blijft judo. Kamp per kamp. Ik heb het gevoel dat ik wel sterk sta en inzake gewicht gaat het ook allemaal vlot. Ik denk dat ik alles gedaan heb om goed voorbereid naar dit EK te gaan.”

Voor Mina Libeer (-57kg/JS Merelbeke) betekent dit EK het eerste grote event na toch wel een aanzienlijke blessuretijd. “Ik ben enthousiast. De laatste weken heb ik nog twee stages succesvol kunnen afsluiten. Terug in de feeling gekomen. Ik heb een goede revalidatie erop zitten. Ik ben benieuwd wat het gaat geven. Mijn visie blijft evenwel steeds het tornooi kamp per kamp bekijken, want als je de eerste kamp niet wint, kom je niet aan de volgende. De druk voor mezelf niet te hoog leggen, zodat ik er kan van blijven genieten en zo mijn eigen judo kan brengen.”

Vicky Verschaere (-78kg/JC Evergem) start in Montpellier haar eerste EK als senior. Dat zorgt voor kriebels in de buik. “Inderdaad,” beaamt ze. “Echter, dat was dan ook het doel dat ik mezelf dit jaar had voorop gesteld, de selectie halen. Ik heb zin om in Montpellier het beste van mezelf te geven, maar vooral veel ervaring op te doen. Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen. Het zal ongetwijfeld een hemelsbreed verschil zijn in vergelijking met de junioren. Dit is het ‘echte’ werk. We zijn goed voorbereid. Veel kamppartners tijdens de stages. Veel randori’s kunnen draaien, maar ik voel me fris. Ik heb er veel zin in.”

Jorre Verstraeten (-60kg/IGW): “Ik voel me echt goed. Ik ben erg tevreden met onze voorbereiding. We hadden twee goede trainingskampen in Kroatië en Slowakije, die erg vlot gingen. Ik ga doen wat ik altijd doe, en bekijk het kamp per kamp, en dan zullen we zien of ik een medaille win.”

Malik Umayev (-73kg/JC Visé): “Een medaille winnen op het EK zou me in staat stellen om de vlgende stap te zetten en meer ervaring op te doen. De enige Europese kampioenschappen waaraan ik heb kunnen deelnemen, waren de Europese Spelen in Minsk in 2019. Ik was toen nog junior. Sindsdien ben ik geblesseerd geweest en was er Covid, dus ik heb nooit echt ervoor kunnen gaan. We hebben nu 3 trainingskampen achter de rug om ons voor te bereiden. Het doel is om een medaille te winnen. Ik ga naar het EK om er te presteren.”

Ook voor Jarne Duyck (-81kg/JC Ingelmunster) is het de eerste deelname als senior op een EK. “Het wordt inderdaad een nieuwe ervaring. Laat de nieuwe tegenstanders maar komen. De voorbereiding is goed verlopen. Ik heb een goede zomer achter de rug. Dat heb ik vooral gemerkt in de eerste twee tornooien na de zomer wat resulteerde in podiumplaatsen. Toch wel tevreden van mijn progressie. Er is nul druk voor mij. Ik ga het dan ook kamp per kamp bekijken.”

Karel Foubert (-90kg/JC Olympia Brugge) heeft een paar lastige maanden achter de rug. “Veel blessures gehad wat niet echt resulteerde in een optimale voorbereiding,” aldus Karel. “De laatste drie weken heb ik toch alle trainingen kunnen meedoen dus in dat opzicht heb ik wel het vertrouwen kunnen winnen op de mat en ben ik wel klaar om een EK te kampen. Elke ronde zal zwaar zijn, maar zolang ik mijn eigen judo kan tonen en op mijn potentieel kan kampen komt het goed. Ik merk een goed progressie sinds mijn categoriewissel. Ik kom dicht bij het podium, maar dat is natuurlijk het moeilijkste in het topjudo om die medailles uiteindelijk ook te grijpen. Als ik in deze progressie blijf groeien zijn medailles het automatische gevolg.”

Voor Matthias Casse (-81kg/JC Fudji Yama Boom/Schelle) zat de voorbereiding ook goed. “Geen blessures, ik voel me in vorm. Er zijn voor mij drie hoogtepunten dit jaar, het WK, de Masters en dit EK. Op het WK en de Masters stond ik op podium (zilver en goud). Ik wil op het EK opnieuw het podium op. Het is van 2019 geleden dat ik de titel pakte. Er heerst een ontspannen sfeer binnen het ganse team. Hoe dichter we naar de competitie evolueren, loopt het niet altijd ideaal voor iedereen, ik denk bijvoorbeeld aan gewicht maken, maar als de sfeer goed zit, helpt dat natuurlijk.”

Ook Toma Nikiforov (-100kg/Topsport Defensie) is tevreden over zijn voorbereiding. “Fijne voorbereiding, ik ben evenwel nog niet de volle 100 procent, maar we hebben nog een tiental dagen. Marc legde vooral de nadruk op het feit dat dit EK tevens de voorbereiding is voor wat nog volgt. Vandaar ook dat ik na dit EK niet veel wedstrijden zal kampen, maar me vooral zal toeleggen op training. Focussen op trainingskampen. Uiteraard ga ik naar dit EK met het podium in gedachte en een derde Europese titel als doel. De sfeer binnen het ganse team is trouwens optimaal.”

“Ik kijk met een positief gevoel naar dit EK omdat onze judoka’s een goede voorbereiding hebben gehad,” aldus JV-coach Marc van der Ham. “Er is hard gewerkt, maar met veel plezier. Ik vind dat iedereen nu in zijn/haar eigen kracht functioneert. Hoe dat op het EK gaat uitbetalen, gaan we daar dan wel zien. We hebben de voorbije weken niet superveel veranderd. De afgelopen zes weken hebben we ook gekeken waar we na dit EK mee verder moeten om richting Spelen een zo optimaal programma voor iedereen te kunnen maken. Dit weekend gaan we nog even finetunen. Mooie selectie ook. Vier dames en vier heren. Tevens twee jonkies die zich hebben geplaatst om geselecteerd te worden. Ik kijk positief naar dit EK. Dat betekent niet dat we acht medailles naar huis brengen, maar dat we zo goed mogelijke prestaties op dit EK kunnen leveren.”

JWB Coach Cédric Taeymans: “Er is een goede voorbereiding geweest voor deze kampioenschappen. Ik heb er vertrouwen in. De judoka’s zijn allemaal goed voorbereid, nu zullen we zien wat er gebeurt op de grote dag. Het is altijd moeilijk om voorspellingen te doen over de Europese Kampioenschappen, maar ze staan allemaal scherp en zijn er klaar voor.”

JUDO TEAM BELGIUM

Interviews: Christian Pierre & Cyrielle Engels
Foto’s: Carlos Ferreira & Christian Pierre